JOŠ JEDAN SKANDAL U BELOJ KUĆI, BAJDENOVOM SINU PRETI 25 GODINA ROBIJE! Sud odbio zahtev, evo šta se dešava
Hanter Bajden, Foto: Profimedia

AMERIKA

JOŠ JEDAN SKANDAL U BELOJ KUĆI, BAJDENOVOM SINU PRETI 25 GODINA ROBIJE! Sud odbio zahtev, evo šta se dešava

Hanter Bajden je prvo dete predsednika Sjedinjenih Država u istoriji, protiv koga je podignuta optužnica dok mu je otac još u Beloj kući

Objavljeno:

Federalni apelacioni sud u Delaveru odbio je zahtev Hantera Bajdena (54), sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, da odvaci njegov slučaj vezan prekršaj oko posedovanja oružja, što otvara put ka sudskom postupku pred porotom u kome mu preti 25 godina robije ukoliko bude osuđen!

Kako ističe "Dailymail", Hanter Bajden je prvo dete predsednika Sjedinjenih Država u istoriji, protiv koga je podignuta optužnica dok mu je otac još u Beloj kući. Tročlani palenl Apelacionog suda je odbacio zahtev jer ne može da donese odluku pre nego što niša sudska istanca ne donese presudu. Ubrzo potom je sudija Merilen Noreika naredila da 3. juna počne suđenje u Vilmingtonu (država Delaver).

Očekuje se da će suđenje trajati do devet dana. Hanter Bajden tvrdi da je on meta političkog progona. Hanter Bajden se ranije izjasnio da nije kriv po optužnici od tri tačke za krivična dela koja ga terete da je lagao o upotrebi droge prilikom kupovine oružja. U pitanju je ozbiljan prekršaj iako Amerika generalno ima fleksibilne zakone o oružju, koje je vrlo lako moguće nabaviti.

Protiv Hantera Bajdena se vodi i kriminalna istraga u Kaliforniji zbog navodnih poreskih prekršaja. Sam Hanter je priznao da je imao mnogo problema i da se izborio sa zavisnošću od kokaina tokom 2018. Njegovi advokati tvrde da on nije prekršio zakon i da je legalno posedovao oružje.

Prošle godine je propao pokušaj da Hanter napravi sporazum sa tužilaštvom po kome bi priznao kršenje zakona u zamenu za uslovnu kaznu od dve godine zatvora. Međutim, usled pritiska od strane Donalda Trampa i drugih republikanaca ovaj sporazum se izjalovio. Ubrzo je utvrđeno da je Hanter Bajden držao kokain u trbi u kojoj je držao oružje.

Specijalni savetnik Dejvid Vajs je u septembru podigao optužnicu vezanu za kršenje zakona o oružju i tada je Hanter postao prvo dete aktuelnog predsednika protiv koga je podignuta optužnica. Bajden se takođe izjasnio da nije kriv za federalne poreske zločine u odvojenom slučaju koji je pokrenuo Vajs u Kaliforniji.

To suđenje bi trebalo da počne 20. juna. Specijalni savetnik optužio je Bajdena da nije platio 1,4 miliona dolara poreza između 2016. i 2019. dok je trošio milione dolara na drogu, pratnju, egzotične automobile i druge skupe proizvode.

Američki okružni sudija Mark Skarsi u Los Anđelesu je 1. aprila odbio Bajdenove predloge za odbacivanje poreske optužnice. Ministarstvo pravde kaže da Hanteru preti kazna do 17 godina zatvora zbog poreskih optužbi.

Bonus video:

01:46

NEVOLJE MEĐU SAVEZNICIMA: Bajden kritikovao Netanjahua zbog grešaka

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.